torstai 10. marraskuuta 2016

Väitösetikettiä Oulussa

Filosofian tohtorihattu, E.R. Wahlman.

Aiempi karonkka-aiheinen postaus on saanut sen verran paljon lukukertoja, että jatketaampa väitösteemalla. Tämän aiheen nosti myös pinnalle ryhmäläisemme viime perjantainen väitös, jossa pääsin taas todistamaan tätä etikettishowta. Tässä siis tarkemmin selitettynä koko väitöstilaisuuden kulku ja etiketti, ainakin kuten se Oulussa lääkiksen väitöksissä menee.

Yleisölle ei ole pukeutumisen suhteen vaatimuksia, joskin siisti asu on suositeltava ja jotain juhlavampaakin (esim. miehillä puvun) voi pukea päälle halutessaan. Väitös alkaa vartin yli ilmoitetusta ajasta eli se kuuluisa akateeminen vartti tulee mukaan. Paikalla on silti hyvä olla ajoissa. Väitöksen kieli päätetään väittelijän ja vastaväittelijän kesken jo ennen väitöstä. Väitöstilaisuudessa on jaossa painettuja väitöskirjoja kaikille sen haluaville.

1. Kustos, väittelijä ja vastaväittelijä viimeisenä saapuvat saliin. Yleisö nousee seisomaan. Vastaväittelijä asettuu vasemmalle, kustos keskelle ja väittelijä oikealle salin etuosassa. Kustos avaa virallisesti väitöstilaisuuden ("Oulun yliopiston tutkijakoulun nimeämänä kustoksena...").

2. Väittelijä pyytää vastaväittelijää ja kustosta siirtymään yleisön joukkoon lektion ajaksi ja näin he tekevätkin. Samalla kun vastaväittelijä ja kustos istuvat, voi yleisökin istua. Väittelijä pitää väitöksensä aiheesta noin 15-20 min kestävän, suomenkielisen yleiskatsauksen - lectio praecursorian. Lektion lopussa hän pyytää vastaväittelijää esittämään "ne huomiot, joihin kokee väitöskirjan antavan aihetta."

3. Vastaväittelijä ja kustos siirtyvät salin etupuolelle ja kustos istuu (vastaväittelijä ja väittelijä jäävät vielä seisomaan). Väittelijä kuuntelee vastaväittelijän tekemän yhteenvedon, jonka lopussa todetaan jotakuinkin: "Käymme nyt lähemmin tarkastelemaan väitöskirjan aihetta", jolloin molemmat istuvat ja varsinainen keskustelu alkaa. Tämä kestääkin sitten yleensä 1+ tuntia.

4. Kunhan väitöskirjasta on jaappastu tarpeeksi, nousevat väittelijä ja vastaväittelijä seisomaan. Vastaväittelijä lukee yhteenvedon väitöskirjasta (tässä mainitaan esim. väitöskirjan sivumäärä ja monentenako kirjoittajana väittelijä on julkaisuissa jos kyseessä on artikkeleihin perustuva väitöskirja) ja ilmoittaa suositteleeko väitöskirjaa hyväksyttäväksi tai hylättäväksi. Lähes poikkeuksetta itse väitökseen asti päässeet väitöskirjat hyväksytään ja joskus hyväksyntä voi vielä tapahtua "suosituksin" (englanniksi "with honors"), mikä tarkoittaa että väittelijä on tehnyt ihan helkutin hyvän väitöskirjan.

5. Väittelijä pyytää yleisöä esittämään kysymyksiä, jotka kokevat aiheellisiksi. Yleensä näitä ei tule - Jos tulee niin kysymyksen esittäjä pitää myös kutsua karonkkaan, mutta tästä kutsusta on kieltäydyttävä kohteliaasti. Weird, huh? 

6. Kustos ilmoittaa väitöstilaisuuden päättyneeksi ja vastaväittelijä, väittelijä ja kustos poistuvat salista päinvastaisessa järjestyksessä kuin tulivat sisäänkin. Yleisö saa poistua vasta heidän jälkeensä. Väitöksen jälkeen on yleensä tarjolla väitöskahvit.

Karonkasta perjantailta, kuva Ehsanul Hoque Apu.
PS. Jos ei keksi muuta lahjaa väittelevälle niin suosittelen hommaamaan lahjakorttia tohtorihatun ostoa varten, ovat nimittäin tyyriin puoleisia (>500 eur Suomesta ostettuna) - varsinkin jos väittelijä aikoo pyrkiä tutkimuspuolella jatkamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti