perjantai 8. heinäkuuta 2016

Labrakuulumisia

Hei kaikki!

Ajattelin pitkästä aikaa päivitellä vähän työuutisia kun niistä ei ole tullut taas hetkeen praatattua. Tässä siis tiivistetysti mitä tässä olen kevään ja kesän alun hommaillut.

Kirjotus- ja laskuhommia

Välillä syödään! Brunssi med tutkimusryhmä.
Olen kirjoittanut melkein päivittäin jotain, mutta systemaattinen katsausartikkeli ei ole kyllä juurikaan edennyt. Ihan siitä syystä, että, ylläri pylläri, olen kirjoittanut aivan kaikkea ja muuta.  Muunmuassa kymmenkunta labraohjetta itselle ja muille, yhtä manuskaa (siitä lopuksi), hakemuksia, labrapäiväkirjaa ja ison läjän maileja. Tällä hetkellä tuntuu, että kaikki muu etenee, mutta ei tuo syst. revari.

Olen myös päässyt tutustumaan SPSS-ohjelmaan (IBM:n tekemä tilasto-ohjelma), tai vaihtoehtoisesti joutunut. Tunne on sama kuin silloin kun kokeilin ensimmäisen kerran Exceliä: Aina alun "Ei mitä helvettiä, miten tän on tarkotus toimia..."-ajatuksista siihen "JES!"-huudahtukseen kun oikeesti saat tehtyä sen mitä pitikin ja vielä ymmärrät, että miten teit sen. Ja analyyseja sataa tulemaan (yleensä SPSS tekee enemmän analyyseja kuin halusit ja tulee valinnanvaikeus). Ainoa mitä SPSS:llä ei kyllä välttämättä kannata tehdä on kuvaajat, koska... no, on ne nyt vaan kämäsiä. Näyttää siltä kuin olisivat tehty kultaisella 80-luvulla.

Labrakokeita

Kevään aikana olen päässyt taas labrahommienkin makuun. Olen jonkin verran tehnyt ihan vanhoja tuttuja soluviljelyn koeasetelmia (mm. Transwell-invaasiokoetta), mutta sitäkin enemmän olen tehnyt näitä tuttuja kokeita aivan uusilla asetelmilla sekä päässyt testaamaan meille uusia menetelmiä. Labrapäivät on yleensä ollu pitkiä ja uuvuttavia, mutta oon ollut järkiään iloinen näistä kokeista, koska A) kokeet ovat olleet teknisesti onnistuneita enkä ole rikkonut mitään (tietääkseni) ja B) osaa alustavia tuloksia katsoessa tulee se tunne, että nyt ollaan jännän äärellä.  Uuh.

Lisäksi meillä on kesäharjoittelijana tällä hetkellä Toni (tuttavallisesti biokemisteille Sane), joka laitettiin minun ohjattavakseni, koska biokemia (oletettavasti, asiaan saattoi myös vaikuttaa se, että lähes kaikilla muilla ryhmäläisillä on jo joku ohjattava). En oo ikinä aiemmin kunnolla ohjannu ketään labrahommiin joten "hieman" jännitti, as in en meinannut saada nukahdettua edellisenä iltana kunnolla (todella harvinaista näillä mun unenlahjoilla). Hyvin on kuitenki menny, Sane on vielä hengissä ja tuloksiakin on jo saatu joten all good. Ja pääsen samalla sivusta tekemään juttuja myogeelin kanssa (lue TÄÄLTÄ lisää myogeelistä jos kiinnostaa), mikä on myös kivaa, jännää ja erilaista.

Konferenssimatkoja ja kursseja

Kesäkuun puolen välin tuntumilla pyörähdin myös Finnish Cancer Instituten kaksipäiväisessä symposiumissa Jyväskylässä. Symposium järjestettiin teemalla Cancer and the Immune System, eli ihan ei osunut aihealue täysin omien intressien ja tietotaitojen ytimeen, mutta pidin matkaa silti opettavaisena. Oli hyvä päästä näkemään tuloksia ja kuulemaan puheita eri puolilta maapalloa ja "seinän molemmilta puolilta" eli sekä tutkijoilta (niiltä, jotka värkkää päivät pitkät labrassa) että hoitavilta lääkäreiltäkin (niiltä, jotka värkkää päivät pitkät potilaiden kanssa). Jos ei muuta niin PD1 ja PDL1 sekä Immunoscore tulivat tutuiksi ja olipa muutamaan puheeseen pujahtanut soluväliaineskin mukaan. Tapahtuma oli myös hyvin järjestetty ja aikataulussa pysyttiin yllättävän hyvin. Ja onhan Agora (Jyväskylän yliopiston yksi kampus) aivan huikealla paikalla Jyväsjärven rannalla ja arkkitehtuuriltaan komea pytinki. Hauska uutuus oli  symposiumin aikana ylläpidetty "viestiseinä", johon pystyi twiittaamaan tai tekstiviestilöimään oman kysymyksensä ja kommenttinsa puheiden aikana. Hieno idea!

MD Colin Dinney kertoo virtsarakon syövästä, kuva FCI:n twitter-tililtä. Oikealla näkyy myös viestiseinä!
Elokuun lopussa onkin tarkoitus sitte lähtä Norjaan, Tromssaan opiskelemaan vähän lisää yleisesti syöpäjutuista. Siellä järjestetään kahden viikon (10 ETCS) kurssi aiheella Molecular and Clinical Aspects of Cancer. Kurssille piti hakea, mutta sinne pääsee aika vapaasti jos vain oma työ tai opinnot liittyvät syöpiin (eli kaikkea onkologeista syöpätutkijoihin ja väikkäriopiskelijoihin). Sain jo tiedon että pääsin kurssille, ilmoittautuminen paikallisen Weboodin kauttakin on hoidettu ja majoitus pitäis olla selvä joten nyt ei tarvi miettiä enää kuin matkustamista, käytännön asioita kuten syömistä ja sitä että pitäiskö sitä vähä kierrellä ja katsella maisemia nyt ku kerran matkaan lähtee (Tromssa on turistikaupunki eli nähtävää ja koettavaa löytyy, joskin hinnat ovat sen mukaiset). Jee :)

Such PhD student, much wow 

Ainiin, sain vihdoin ja viimein haettua sitä virallista opinto-oikeutta ja sainkin sen sitte kohtuulliseen nopeasti (reilussa kuukaudessa). Eli ihan papereissakin olen nyt PhD student (ollut jo jonkin aikaa) eli leikillisesti ehta labraorja. Lähinnä tämä auttaa apurahojen ja muiden vastaavien hakemisessa. Ja näyttää hyvältä papereissa. Ja pääset selittämään sukulaisille mitä väitöskirjan tekeminen käytännössä tarkoittaa ("Kyllä, se on teoriassa opiskelua, mutta käytännössä työntekoa").

Ja lopuksi

Eka meikäläisenkin nimellä varustettu manuska eli manuscript eli käsikirjoitus lähti lehteen! JEE ja hylsyä odotellessa :D Kaikille tämä asia ei varmaan aivan aukea, mutta voisin kyllä joskus vähän avata tätä tutkimus-tulosten julkaisemisprosessia läpi tarkemmin.

Ei tähän hätään muuta uutta,
Krista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti