keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Työnhakuvinkkejä

Oikeastaan ajattelin ensin kirjoittaa jotain tieteen kriittisyydestä ja epävarmuudesta (positiivisesti ajateltuna), mutta tälläsien tekstien kirjottaminen on itelle jotenkin tylsää ja työlästä. Joten päädyin sitten kirjoittamaan yhden neuvo-postauksen, koska näitä on helpompi kirjoittaa ja joku saattaa ehkä oikeasti hyötyä näistä jotain. Tiedä sitten kuinka mielenkiintoista luettavaa nämä on, ehkä? Ehkä ei?

Työnhakukoulutuksia

Työnhakukoulutuksia järjestää useampikin taho, mm.:
    - Työvoimatoimisto (mutta en ole kuullut näistä koulutuksista hirveästi hyvää).
    - Yliopisto (satunnaisia koulutuksia, mutta opiskelijakeskuksessa on myös uraohjausta!).
    - Ammattiliitot (kannattaa liittyä jäseneksi, vink vink).
    - Muut järjestöt ja hankkeet kuten Uranoste.

Työnhakukoulutukset voi käsittää mitä vaan työhaastatteluihin valmistautumisen ja CV:n
kirjoittamisen väliltä. Yleensä nämä koulutukset ei maksa mitään, mutta peruuttamatta jättämisistä saattaa joku pieni rahallinen muistutus tulla. Ite olen käyny noissa Uranosteen ja yliopiston koulutuksissa ja tykkäsin molemmista. Uranosteen koulutukset oli kyllä laadukkaampia, kouluttajat rautaisia ammattilaisia ja tapahtumien henki hyvä (kaikkiin kysymyksiin sai selkeän vastauksen jne).  Suosittelen lämmöllä, varsinkin jos tietää, että jossakin osa-alueessa ois kehittämistä!

Netti on myös pullollaan erilaisia työnhakuun liittyviä oppaita, kannattaa etsiä ja vilkaista!

Mitä kautta löytää työnantajat?

Helpointa on käyttää erilaisia hakupalveluita avoimien työpaikkojen etsimiseen. Tälläisiä ovat mm. TE-palvelut, Monster ja Aarresaari. Näissä palveluissa näkyvät avoimet työpaikat ovat vain jäävuoren huippu - iso osa avoimista työpaikoista ei ole avoimessa haussa tai päteviä henkilöitä otetaan töihin ihan ilman pitkää ja kallista hakuprosessia. Kannattaa siis olla itsekkin aktiivinen ja etsiä mahdollisia työnantajia kaikkialta: useat yritykset ovat nykyään aktiivisia SoMessakin (kuten Twitter tai Facebook), mutta voit etsiä yrityksiä  myös vaikkapa ammattiliiton LinkedIn-sivujen kautta. Useat yritykset ilmoittaa avoimista työpaikoistaan vain nettisivuillaan (myös yliopistot), joten ne kannattaa aina vilkaista. Ja hei, vaikka avointa työpaikkaa ei juuri sillä hetkellä olisikaan niin kysymisestä ei ole ikinä haittaa - reippaasti vaan yhteydenottoa ja kertomaan omista kyvyistään ja kuinka tarpeellinen voisit olla ko. yritykselle tai tutkimusryhmälle.
        Jos työnteko ulkomailla kiinnostaa niin työpaikkoja mainostavia sivustoja löytyy. Nopealla etsimisellä ainakin Science Careers- ja Life Science Network-sivustot tarjoaa ihan hyvät listat avoimista työpaikoista. Aika paljon oli kuitenkin päällekkäisyyksiä näissä listoissa, joten  jos haluaa tiettyyn maahan, yliopistoon tai yritykseen niin kannattaa tsekkailla näiden paikkojen omia nettisivuja ensin.

Ole oma itsesi - hyvässä ja pahassa.

Tästä puhuttiinkin jo Henun ja monen muun kanssa irkissä joskus aiemmin. Tottahan jokainen haluaa esittäytyä edukseen haastatteluissa, mutta olen silti itse vakaasti sitä mieltä että rehellisyys kannattaa eikä omia taitoja kannata alkaa liiottelemaan tai peittelemään omia huonoja puolia. Negatiiviset asiatkin voi kääntää edukseen. Jos vaikka olet huono aikatauluttamaan, kerro tästä ja kysy samalla onko yrityksellä/ryhmällä olemassa vaikkapa viikkopalavereja, joiden avulla projektien edistymistä on helppo seurata. Kukaan ei ole täydellinen ja mikään ongelma ei ole niin iso, etteikö sinua palkattaisi pelkästäään sen yhden virheen vuoksi. Varsinkin jos olet itse tietoinen vioistasi ja valmis keskustelemaan/etsimään tapoja vähentää virheidesi merkitystä.

Ja viimeinen sekä tärkein - You can do it!

-Krista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti