keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Vieraskynä: Lichtstadt Jena 2015

Seuraava kirjoitus ei varsinaisesti keskity tieteelliseen ongelmaan tai ilmiöön, vaan minulle ajankohtaiseen asiaan, sillä olen tekemässä gradulabroja täällä Jenassa. Voisipa melkein siis sanoa kirjoitusta "vaihtokynäksi" vieraskynän sijaan. ;)

Valon kaupunki - http://www.city-of-light.com/en/

Tänä vuonna vietetään kansainvälistä valon vuotta ja tämän hetkinen asuinkaupunkini Jena on saanut kunnian olla Valon kaupunki. Kansainvälinen valon vuosi on UNESCO:n ja kansainvälisten tieteellisten organisaatioiden yhteistyöhanke, jonka tarkoituksena on tuoda suuremmalle yleisölle esiin valoon pohjautuvan teknologian merkitys nykypäivänä. Tai näin ainakin vapaasti suomennettuna tuolla valon kaupungin sivuilla kerrotaan. Kuten tiedetään, valoa tutkitaan paljon, mutta sitä käytetään myös työkaluna tutkimuksessa. 

Mitä sitten tämmöiset valoon pohjautuvat teknologiat ovat?

Hyvä kysymys. Näin biokemistinä ensimmäisenä pomppaa silmään tieteelliseen käyttöön suunniteltu mikroskooppi. Tavallisella valomikroskoopilla näkee kyllä ihan mukavasti kontaminaatiot solumaljoilla tai voi halutessaan tarkastella värjättyjä solunosia,  mutta on kehitetty myös erikoisempia mikroskooppeja kuten fluoresenssimikroskooppi (jota käytetään esimerkiksi immunoflueresenssimikroskopiassa) tai elektronimikroskooppi (jonka resoluutio menee valomikroskoopin mikrometrien sijaan nanometreihin, sillä EM käyttäänkin valon sijaan elektroneja kuvantamiseen). Mikroskoopeista ja solurakenteista enemmän täällä.

Jos mietitään jokapäiväisiä teknologioita, niin esimerkiksi kamerat perustuvat valoon ja optiikkaan. Menemättä sen suurempiin yksityiskohtiin totean vain, että varmasti ihminen on saanut uppoamaan paljon aikaa tutkiessa ja kehittäessä erilaisia linssejä ja objekteja kameroihin. Varsinkin, kun nykyään kamera on kutistettu pieneksi osaksi älypuhelinta, tablettia yms.

Toinen arkinen esimerkki ovat silmälasit. Ilman niitä ei kyllä moni vanhempi henkilö enää pärjää ja ne perustuvat täysin optiikkaan ja silmän biologiaan. Jenassa on optinen museo, jossa on näyttely silmälasien ja linssien kehityksestä, sekä optisista illuusioista. Eräs tämän teemavuoden aiheista on optinen biometriikka, jota käytetään hyväksi, kun määritetään kaihipotilaille silmän tekolinssin ominaisuuksia (kun kaihipotilaan linssi vaihdetaan).

Miksi juuri Jena on Valon Kaupunki 2015?

Jenalla on pitkät perinteet (yli 150 vuotta) mm. optiikassa ja fotoniikassa tieteen ja teollisuuden saralla. Tälläkin hetkellä Jenassa on kauhean paljon optiikkaan pohjautuvia yrityksiä (>100) ja täällä on asunut mm. fyysikoille historiankirjoista tuttuja nimiä kuten Ernst Abbe, Carl Zeiss ja Otto Schott. Myös maailman vanhin vieläkin toiminnassa oleva (Zeiss) planetaario löytyy täältä. Virallisilla nettisivuilla mainostetaankin, että Jena on Euroopan optisen teollisuuden kehto!


Carl Zeiss Jena GmbH

Yhä toiminnassa oleva Zeiss planetaario

Kollegani ystävällisesti tuhahti minulle töissä, että kuulostaa ihan elitisti touhulta tämmöiset Valon kaupungin nimitykset. Vaan tällaisia teemavuosia tarvitaan silloin, kun haetaan julkisuutta.

Vaan tähän väliin täytyy vielä mainita, että löytyy täältä paljon biotieteellistä tutkimustakin, vaikka nyt kovasti mainostetaankin fysiikkaa ja optiikkaa. Beutenberg-kukkulalla on monia instituutteja, joita kutsutaan yhteisesti Beutenberg Campukseksi. Tutkimusta löytyy laidasta laitaan mm. infektiobiologiasta virologiaan. Vieraskynäilijän voi bongata labrasta ikätutkimusinstituutissa.

Käytännöntasolla?

Tänä vuonna Jenassa järjestetään monia erilaisia tapahtumia (sekä tieteellisiä että taiteellisia), joiden teemana on valo. Käytännössä pitäisi siis jokaiselle, jota vähääkään kiinnostaa valo, niin löytyä jotain. Itselleni silmään pisti nuo kahdesti kuukaudessa järjestettävät pubi-tietovisaillat, joiden aiheena on fysiikka, valo, universumi ja kaikki muu. Ei siis ihan allekirjoittaneen tietämyksen kiintopisteet, mutta ainahan sitä voi yrittää testata yleissivistystään! ;) 

Liebe Grüβe,
Memmu


PS: Saksalaisilla (ja oikeastaan itävaltalaisillakin) akateemisilla on hassu tapa koputtaa pöytää rystysillä luennon/esityksen päätteeksi taputtamisen sijaan.

More info:
http://www.jena.de/
http://www.city-of-light.com/en/about-us/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21629/
http://www.city-of-light.com/en/topics/topics-detailpage/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=230&cHash=2857c77ff6344e77fb53e98e2a810f0e
http://www.beutenberg.de/en


Jena pimeällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti